Savjeti

Statistička analiza nikada ne bi trebala biti jedina osnova po kojoj birate par na koji da se kladite. To bi trebalo biti samo dodatak na „predviđanje unaprijed“. Statističku analizu koristite samo kada se dvoumite da li da igrate neki par ili ne. Pod riječju statistika misli se na pregled tabele i poređenje timova unazad nekoliko godina, međusobni omjeri, povrede, forma, vrsta meča…

Svaka analiza bi se trebala podijeliti u tri kategorije:

–       Analiza ekipe
–       Analiza utakmice
–       Analiza lige

Analiza ekipe

Moral – moral sa kojim ekipa ulazi u meč, stanje u klubu između igrača i odnosi sa trenerom, uporavom i sl.

Tabela – stanje na tabeli ne bi trebalo određivat vaše klađenje za vrijeme prve četvrtine u ligi, jer timovima taj početak ništa ne znači. Sačekajte sredinu sezone (da se ekipe uigraju nakon pauze) i onda možete početi koristiti tabele.

Tabele ne bi nikada trebale biti osnovno sredstvo u biranju parova na koje se kladite.

Obratite pažnju i na odigrane utakmice.

Sve utakmice – posljednjih 5 utakmica: pobjede – remiji – izgubljene
Domaće utakmice – posljednjih 5 utakmica: pobjede – remiji – izgubljene
Gostovanja – posljednjih 5 utakmica: pobjede – remiji – izgubljene

Pratite i nizove – pobjede, remiji, gubitci.

Forma – osnova kod kladionica pri odabiru kvota. Tim koji je pobijedio u zadnje četiri utakmice često ima slabu kvotu. Trebali biste otkriti tim u formi što prije, da bi „uhvatili“ dobre kvote prije kladionica. Često promjenu u formi tima možete sagledati u izveštajima o igri tima, iako rezultati nisu bili tako dobri. Za vrijeme sezone neki tim može jedno vrijeme pogoditi velika sreća, ali i period slabe sreće.

Ključni igrači – dobro obratite pažnju na ključne igrače: forma, povrede, kartoni, motivacija…

Povrede – veoma je pametno da provjerite povrede u ptimu prije predavanja opklade. Kvote se uglavnom postavljaju puno prije određenog događaja, (još jednom, nemojte se kladiti prema kvotama), te se rijetko kad mijenjaju zbog povreda igrača u određenim timovima.

Specijalne okolnosti – Nekada se može desiti da se utakmica završi neriješenim rezultatom iz razloga što jednom timu je dovoljan takav rezultat da se kvalifikuje na neko prvenstvo, a drugom timu da ne ispadne iz lige. Također treba znati da i u sportu i sportskom klađenju kao i u ostalim djelatnostima ima puno korupcije. Toga se treba čuvati, ali i iskoristiti:)

Analiza utakmice

Tip meča – da li je on internacionalni, kup, liga, prijateljska utakmica, lokalni il igradski debi. Nacionalne kupove je obično teško predvidjeti, naročito manje važne utakmice(kao kup lige). U Engleskoj kup unutar lige još ima značaja, dok u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji, veliki timovi tome ne pridaju neki značaj. Generalno, savjet je da se čuvate svih nacionalnih kupova u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Španiji ali također i u Engleskoj.
Internacionalni mečevi, ili važni Evropski kupovi su generalno lakši za predvidjet. Internacionalne prijateljske utakmice uglavnom završe neriješenim rezultatom, dok važniji internacionalni mečevi rijetko završe sa pobjedom gosta. Igra na domaćem terenu izgleda veoma važna u internacionalnim ogledima.

Historija odnosa – kakvi su odnosi između dva kluba. Tradicija? Protivnički klub nije pobjedio u gostima posljednjih 10 susreta i sl.

Međusobni susreti – kako su završava prijašnji susreti? Ekipa uvjek dobiva kod kuće a gubi u gostima. Najviše nerješenih rezulata. Najviše puta utakmica završila bez golova.

Stadion – stanje terena, vremenski uslovi, odnos navijača sa klubom i igračima.

Vrijeme u godini – sezone u većini Evropskih liga počinju u avgustu i završavaju u maju. Za vrijeme prve četvrtine sezone(septembar-oktobar), rezultati su jako nepredvidivi, i često slabiji timovi pobjeđuju jake. Od novembra do marta, dešavanja u ligama se uglavnom normalizuju, i ishodi u većini slučajeva budu po očekivanom. Za vrijeme zadnje četvrtine, rezultati ponovo postaju teži za predvidjet. Timovi na dnu tabele često pobijeđuju timove sa vrha u cilju opstanka u ligi.

Analiza lige

Snaga – u slabijim ligama najčešće dominiraju konstantno dva do tri kluba.

Statistika – Broj golova na utakmicama znatno varira od lige do lige. Da li uvjek pobjeđuju domaćini susreta?

Dobro je poznato da je Italijanska liga lakša za „predvidjet“ nego ostale lige. Veliki timovi u meču sa jako slabim teško završe sa nepredvidivim rezultatom, a kada se sastanu dva velika tima, to uglavnom završi neriješenim rezultatom.
U Engleskoj, rezultati su veoma nepredvidivi u prvoj i u finalnoj četvtini sezone.
Njemačka liga je postala u zadnje vrijeme također veoma nepredvidiva. Ali veliki timovi kada igraju kući uglavnom pobjeđuju.
Francuska i Španska liga su lige sa velikim procentom pobjeda kada tim igra na svom stadionu.
U BiH ligama, tokom cijele sezone, 90% pobijeda odnosi domaćin. To je činjenica.

Neregularnosti – Potplaćivanje sudaca, namještalje, politika…

Novac – stanje na računu kluba, dugovi, nepodmirene obaveze…

Translate »