ATP garantuje minimalnu zaradu za prvih 250 tenisera sa svetske rang-liste

 Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) saopštilo je danas da će u sklopu novog trogodišnjeg programa za prvih 250 igrača sa ATP liste u singlu od 2024. garantovati minimalnu platu ukoliko zarada bude ispod postavljene granice.

U saopštenju se navodi da će trogodišnji probni period pod nazivom Osnovni program pokriti nedostatke za prvih 250 tenisera u singlu, ukoliko zarada padne ispod garantovanih pragova.

„Za 2024. godinu prag je postavljen na 300.000 dolara za prvih 100 igrača, za one od 101. do 175. mesta prag je 150.000 dolara, a za one od 176. do 250. mesta prag je 75.000 dolara. Ova garancija će ohrabriti igrače da planiraju svoje sezone, da se fokusiraju na svoju igru i da ulažu u svoje timove. Ovo uključuje pokrivanje troškova trenera i ličnih fizioterapeuta, kao i putovanja”, ističe se u saopštenju ATP-a.

ATP će takođe podržati igrače koji se tokom jedne sezone zbog povreda takmiče na manje od devet ATP turnira i čelendžera.

„Ova garancija će osnažiti igrače da sa većom sigurnošću planiraju svoje sezone, koncentrišu se na svoju igru i ulažu u svoje timove”, dodaje se u saopštenju.

Predsednik ATP-a Andrea Gaudenci izjavio je zadovoljan ovim programom.

„Ova inicijativa je potpuna promena u načinu na koji tenis pristupa finansijama igrača. Ona predstavlja našu posvećenost igračima i njihovim karijerama, negovanje okruženja u kome mogu da napreduju i uzdignu sport. To je takođe samo početak onoga što se nadamo da ćemo postići. Ambicija je da proširimo ovu inicijativu koja menja sport”, rekao je Gaudenci.

ATP očekuje da će pružiti finansijsku podršku za 30 do 45 tenisera koji ispune kriterijume.

„Biti profesionalni teniseri znači i dobiti neverovatne nagrade, ali to je jedno izazovno putovanje, posebno za one koji počinju karijeru. Ovaj program nam pruža sigurnost i zaštitu od povreda. Sada možemo da se fokusiramo na našu igru”, izjavio je bugarski teniser Grigor Dimitrov.

Ostavite komentar

Translate »