Bejzbol, kriket, fleg fudbal, lakros i skvoš na OI u Los Anđelesu 2028. godine

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučio je danas da pet novih sportova i to kriket, fleg fudbal, lakros, skvoš i bejzbol/softbol uključi u program Olimpijskih igara, koje će biti održane 2028. godine u Los Anđelesu.

Pravila MOK-a omogućuju svakom gradu domaćinu da predloži uvođenje novih sportova. Organizatori OI 2028. su predložili pet novih sportova, a MOK je na današnjoj sednici u Mumbaju prihvatili pet novih sportova.

Kriket je bio u programu Olimpijskih igara 1900. godine u Parizu. Predlog organizatora Igara u Los Anđelesu je da na turniru u kriketu „Tventi20” bude po šest timova u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Fleg fudbal je beskontaktna vrsta američkog fudbala u kojem timovi igraju pet na pet, a do sada nije bio na OI, kao i skvoš.

Bejzbol je poslednji put bio na OI u Tokiju 2021, a ovaj sport nije bio u programu OI 2012. i 2016, a neće ga biti ni na Igrama u Parizu 2024.

Softbol je ženska varijanta bejzbola, a ovaj sport je bio na poslednjih pet Igara. Međutim, softbola neće biti na OI u Parizu naredne godine.

Lakros je dva puta bio na Igrama, 1904. i 1908. godine.

Ostavite komentar

Translate »