Fifa bi da uvede penale i u grupnoj fazi SP

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) planira da uvede izvođenja penala u slučaju nerešenog rezultata na mečevima grupne faze Svetskog prvenstva 2026. godine, koje će biti održano u Meksiku, Kanadi i SAD, prenosi Atletik.

„Pobednik penal serije dobio bi bonus bod. Postoji i varijanta čak i da se penali izvode pre početka svakog meča u grupi, kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između selekcija, jer bi moglo da se dođe u situaciju da određeni rezultat ide u korist oba tima, a da se na taj način eliminiše treća ekipa u grupi”, navodi se u tekstu Atletika.

Na narednom Mundijalu prvi put će učestvovati 48 reprezentacija, koje će biti podeljene u 16 grupa sa po tri tima. Po dva prvoplasirana iz svake grupe idu u nokaut fazu.

Direktor za tehnički razvoj Fife Marko van Basten zalaže se uvođenje penal serije kako bi se lakše odlučivao konačan plasman reprezentacija u grupama.

„Penali bi zaista mogli da budu opcija za turnire sa grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika. Postoji veliki rizik da sva tri tima na kraju budu izjednačena po bodovima i golovima”, rekao je Van Basten za „Bild”.

Atletik ističe da postoji i mogućnost da Fifa promeni sistem takmičenja na SP 2026. U tom slučaju 48 reprezentacija bi bilo podeljeno u 12 grupa sa po četiri selekcije. Plasman u nokaut fazu izborile bi po dve najbolje plasirane selekcije iz svake grupe. U 1/16 Mundijala bi se našlo i osam najbolje trećeplasiranih ekipa. Fifa razmatra da i u tom slučaju razmišlja o uvođenju jedanaesteraca u slučaju nerešenog rezultata.

Ostavite komentar

Translate »