Hamilton: Trebalo bi proveravati više bolida posle trka, mnogi ne bi prošli!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da bi više bolida trebalo pregledati posle trka, kao i da mnogi od njih ne bi prošli pregled, nakon što su on i vozač Ferarija Šarl Lekler diskvalifikovani sa trke Formule 1 za Veliku nagradu SAD u Ostinu.

Sedmostruki svetski šampion je prošle nedelje u Ostinu zauzeo drugo mesto, a Lekler je bio šesti, ali su posle inspekcije obojica diskvalifikovani zbog previše nisko postavljenog poda, zbog čega je došlo do prekomernog habanja.

„Ludo je što su testirali samo četiri bolida i od toga je 50 odsto diskvalifikovano. Imam informacije da su mnogi takođe imali nepravilnosti na bolidima, ali su se izvukli”, rekao je Hamilton, preneo je Skaj.

Osim Hamiltonovog i Leklerovog bolida, pregledani su i bolidi pobednika trke u Ostinu, aktuelnog šampiona Maksa Verstapena iz Red Bula i Meklarenov bolid Landa Norisa.

„Kada imate ravnu površinu, svi će pokušati da postave svoj automobil što niže. Neki bolidi bolje podnose udarce od drugih, a znate da smo imali krut i neravan bolid u prethodne dve godine. Ali, nije bilo po propisima i to mora da se promeni”, rekao je Hamilton.

„Trkam se 16 godina. Bilo je mnogo scenarija u kojima su se ljudi izvlačili sa određenim stvarima, a neki jednostavno nisu imali sreće jer su bili testirani. Mislim da je potrebna bolja struktura, u smislu da sve bude fer”, dodao je rekorder po broju pobeda u Formuli 1.

Noris je rekao da, ukoliko postoji tehnička nepravilnost na bolidu jedne ekipe, postoji velika šansa da je i drugi bolid neispravan.

Podovi na Ferarijevom bolidu Karlosa Sainca i Mercedesovom bolidu koji je vozio Džordž Rasel nisu pregledani. Posle diskvalifikacije njihovih timskih kolega, oni su se popeli na treće, odnosno peto mesto.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) nasumično proverava bolide tokom trkačkih vikenda i posle trka. Upravno telo Formule 1 saopštilo je da nije imalo vremena da proverava sve bolide za svako moguće kršenje pravila.

Šampionat Formule 1 nastavlja se ovog vikenda trkom za Veliku nagradu Meksika, u nedelju od 21 čas.

Ostavite komentar

Translate »