KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO U KOŠARCI 2025.: U Srbiji spokoj, u Španiji alarm!

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO U KOŠARCI 2025.

U Srbiji spokoj, u Španiji alarm

Posle prva dva kola evropski prvaci bez pobede, njihov selektor Skariolo ističe da Španci moraju da „iskoriste sve moguće resurse u istorijskom trenutku”.

Košarkaši Srbije, svetski viceprvaci, odlično su počeli kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025, savladavši u prva dva kola Finsku i Gruziju. Naš nacionalni tim je posle sedam godina, otkako je promenjen sistem kvalifikacija, došao u situaciju da igra bez stresa. Znamo šta se sve događalo od 2017, koliko je sukob Fibe i Evrolige uzdrmao najbolje evropske selekcije. Letošnji sporazum između ove dve strane doveo je do toga da selektori mogu da računaju na evroligaške košarkaše, pa se Srbija pojavila sa šestoricom takvih igrača.


Neke selekcije, kao evropski prvak Španija, kao da tek sada osećaju posledice sedmogodišnjih potresa. Španci su na startu novih kvalifikacija pretrpeli oba poraza, od Letonije kod kuće, od Belgije u gostima. Mnoge je to začudilo, jer igrali su sa čak osmoricom igrača iz šampionskog tima od pre godinu i po dana, plus Riki Rubio. Međutim, nije bilo dvojice najistaknutijih sa „Evrobasketa 2022”, Lorenca Brauna i Vilija Ernangomeza, kao i veterana Rudija Fernandeza.

Ispostavilo se da i Španija nije više u stanju da drži visok nivo bez prvoklasnih igrača. Čak i sa tako iskusnim, trofejnim selektorom Serđom Skariolom koji je u toj ulozi duže no iko u evropskoj košarci: od 2015. na klupi (u prvom mandatu od 2009. do 2012)…

Sportonline.rs

Ostavite komentar

Translate »