LIGA KONFERENCIJA: Keln gostuje u Humskoj!

Fudbaleri Partizana večeras (18.45 časova) biju bitku iz koje im pobeda donosi miris proleća u Evropi. – Trener Petrić smatra da će biti teže nego u Nemačkoj, gde je njegov tim neočekivano trijumfovao (1:0)

Na stadionu u Humskoj ulici u Beogradu večeras (18,45 č) gostuje Keln. Prvi šampion Bundes lige (1964), klub u kome su vrlo dubok trag ostavila dva Partizanova asa – članovi reprezentacije sveta Zlatko Čajkovski (igrao za nemački klub od 1955. do 1958, pa bio trener 1961-1963. i 1973-1975, kada ga je vodio protiv „crno-belih” u osmini finala Kupa Uefe 1974/75) i Milutin Šoškić (branio od 1966. do 1971), kome je pre sedam dana minutom ćutanja na stadionu Rajnenergi odata poslednja pošta.

Partizan je zadivio u Nemačkoj ne samo neočekivanom pobedom (1:0), nego i nemačkim pristupom igri od prvog do poslednjeg sekunda. Nije uobičajeno za njega, a ni za naš fudbalski mentalitet, da se izgara svih 90 minuta, da se izdrže neprekidni naleti protivnika, a da se, opet, bude opasan u svakom trenutku. Tome treba samo još da se pridoda i čvršći srednji red, koji bi zadržao protivnika dalje od svog gola.

Nemački predstavnik, koji posle godina tavorenja svim silama nastoji da se vrati u vrh Bundes lige, što mu je delimično uspelo prošle godine, a onda i među timove koji nešto znače u Evropi. Kako je on procenio Partizan uoči prve utakmice je njegova stvar, ali, u svakom slučaju, to je bilo nasumice. Sada, kada je na svojoj sopstvenoj koži osetio na šta su spremni „crno-beli”, dobio je i previše građe da osmisli svoju ofanzivu u Beogradu, jer nema sumnje da mu samo pobeda nešto znači u nastojanju da i posle Nove godine ostane u evropskom takmičenju. Gordan Petrić je predstavio Keln kao tim, koji igra direktan fudbal, isto i kad gubi i kad vodi. Zato njegov tim mora da pruži, nesumnjivo, i više nego na stadion Rajnenergi, jer samo tako može da se dostojno suprotstavi nemačko  predstavniku, pa, možda, i da ga ponovo nokautira.

Partizan je u gostima kako-tako uspešno rešavao sve probleme, koje su mu zadavali Nemci. Kod kuće mora, takođe, da drži širom otvorene oči tokom cele utakmice, da čita protivničke namere, da svi njegovi fudbaleri izgaraju na svakom delu terena, da budu kadri da zadaju teške udarce rivalu…

Trener „crno-belih” priželjkuje, kako je rekao, da Kelnove vrline smanji na najmanju moguću meru. Računa da je stanje u protivničkim redovima drugačije, nego pre sedam dana, jer su izgubili i u nemačkom prvenstvu od Borusije iz Menhengladbaha. Nipošto ne treba da se očekuje da je to uzdrmalo današnjeg gosta u Humskoj, nego, obrnuto, da ga to još više podstakne da večeras još neumornije juriša da ispuni svoj cilj.

Partizan je između dve bitke protiv Kelna imao laku čarku s Voždovcem u kojoj je postigao ono što je hteo. Više niko ne samo što nema pred očima onu razbijenu četu, na koju je Partizan ličio na početku sezone, nego je podvig u Kelnu potisnuo i onaj slom u Sremskoj Mitrovici. Među zadacima, koje treba da obave, pred „crno-belima” je i da dokažu da zadivljujuća partija pre sedam dana nije slučajna. Da bi to tako i bilo moraće, kako se izrazio njihov trener, u ovu utakmicu da uđu pod punim gasom i da tako voze od starta do cilja.

Ukazao je Petrić i da njegov tim mora da se dokazuje, jer se od njega očekuje nešto slično kao u prethodnom obračunu s Kelnom, a to ne samo što neće da bude lako, nego će, po svemu sudeći, da bude još i teže.  Naglašava da svi igrači znaju šta donosi ovaj meč, da im je kazao da igraju za sebe i svoje porodice i da bi se u tome uspelo mora da se poprave neke stvari.

S dva napadača je, sigurno, iznenadio Kelnovog trenera. Da li može i večeras da zada glavobolju Baumgartu još pre početka utakmice? Verovatno će nešto da pokuša, jer je sigurno da je protivnički štab do tančina proučio igru Partizana u prošlom duelu i smislio kako da je ukoči. Petrić očekuje da će gost da izvede nešto drugačiji sastav od onog pre nedelju dana. Naglasio je da Keln igra „u rombu” i zato ide na centaršuteve. S kakvim planom je došao u Beograd videće se, kao i za koga će to da bude iznenađenje.

Iako je ovo utakmica u kojoj bi pobeda donela miris evropskog proleća u Humsku Petrić kaže da nije opteretio igrače da moraju da pobede. On bi bio zadovoljan da pruže sve što mogu, pa u tom slučaju i remijem.

Ostavite komentar

Translate »