Na današnji dan pre 66 godina poginulo osam fudbalera Junajteda u Minhenu

Na današnji dan pre 66 godina poginulo osam fudbalera Junajteda u Minhenu

MANČESTER – Na današnji dan, 6. februara 1958. godine, po povratku iz Beograda i utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu šampiona, u Minhenu je poginulo osam fudbalera Mančester Junajteda, a ukupno 23 ljudi.


Danas se navršava 66 godina od tragedije koja je zauvek obeležila sudbinu kluba sa Old Traforda i pogibije fudbalera i članova ekspedicije koja se vraćala iz Beograda preko Minhena. Junajted je pobedio Crvenu zvezdu 2:1 na Old Trafordu u prvoj utakmici četvrtfinala, a dan pre tragedije „crveni đavoli” su izvukli remi 3:3 u Beogradu, kojim su prošli u polufinale Kupa šampiona i zatim se ukrcali na čarter let da bi se vratili kući.

U snegom okovanom Minhenu, rano ujutru 6. februara, ekspedicija Junajteda je sletela da bi avion dolio gorivo, ali nije uspeo da poleti iz prva dva pokušaja. U trećem, fatalnom pokušaju da uzleti, avion je pao nešto posle 15 časova, prošao je kroz ogradu na kraju piste i udario u kuću pored aerodroma.

Tragičan epilog je smrt čak 23 ljudi. Sedmorica fudbalera su poginula na licu mesta – kapiten Rodžer Bern, Tomi Tejlor, Džef Bent, Edi Kolmen, Mark Džons, Dejvid Peg i Bili Velan, dok je Dankan Edvards umro nekoliko dana kasnije kad je podlegao fatalnim povredama.

Samo 13 dana kasnije Mančester Junajted je odigrao prvi meč posle tragedije, a uprkos gubitku gotovo celog prvog tima, samo dve i po godine kasnije je osvojio prvu od tri titule prvaka Evrope, pod vođstvom menadžera Mata Bazbija koji je bio na klupi i u vreme tragedije.

Sport.org.rs

Ostavite komentar

Translate »