U sportskom klađenju, kao i u mnogim drugim stvarima u životu, morate sebi postavit određene ciljeve. Jer, ako sebi ne postavite ciljeve, stvari se mogu omaći kontroli. Prije nego što se počnete kladiti i ulagati novac razmislite o nekoliko slijedećih stvari:

Disciplina

Kada osvojite novac na klađenju, nemojte se „uzdići“ i naglo povećati ulog novca. Nastavite tamo gdje ste stali. Zapamtite jednu stvar „Dobiti je lako, izgubiti još lakše“.

Kada gubite, nedajte se iznervirati, neročito nemojte početi povećavat ulog, mijenjati strategiju, dodavati što više parova radi većeg dobitka jer ako to uradite, na putu ste da još više potonete. Ako je vaša strategija kojom ste igrali prije uspjevala, nastavite sa njom, proradit će ona ponovo. Potrebno je samo strpljenja i discipline. Ne bi škodilo možda i da se malo odmorite od klađenja.

Igrači koji žele zaraditi veliki novac u kratkom roku, „obogatit se preko listića“, biraju najrizičniji način klađenja, velike koeficijente, iznenađenja…

Suprotan tip igrača je onaj koji ima strategiju i želju za zaradom 10% – 20% na uloženi novac.

Novac

Prvo pravilo: nikada se ne kladite sa posuđenim novcem, ili novcem koji je namjenjen za nešto puno važnije od klađenja.

Drugo pravilo: nikada se ne kladite sa posuđenim novcem, ili novcem koji je namjenjen za nešto puno važnije od klađenja.

Uvijek imajte na umu, da uloženi novac možete izgubiti (u sportskom klađenju nema 100% sigurnog dobitka).

Cilj

Uvjek odredite svoj cilj. Ako je cilj prevelik, podjelite ga na više manjih. Uvjek imajte na umu odabrani cilj pri klađenju, uzmite profit kada dođete do cilja i onda počnite sve ispočetka.

Vrijeme

Klađenje kao i svaki drugi hobi ili profesija uzima vrijeme. Morate razmisliti koliko vremena možete odvojiti za ovakvu vrstu hobija i toga se i pridržavati.

Zainteresovanost

Da li ste stvarno zainteresovani za sport, ili se kladite samo zato što možete na tome zaraditi? Ako osjetite da vam klađenje postaje dosadno, odmorite se neko vrijeme. Velika je mogućnost da ćete izgubiti strpljenje, i naravno novac ako se počnete kladiti iz navike.

Napravite pregled

Pogledajte ko šta nudi. Pogledajte ponude nekoliko kladionica. Uporedite kvote. Internet vam u tome može dosta poslužiti. Ponudu najprije pregledajte površno prije detaljnijeg analiziranja jer ćete s vremenom stići iskustvo prepoznavanja utakmice koje treba igrati i bez prethodnog analiziranja.

Predviđanje unaprijed

Uobičajeni način klađenja je da za događaje na koje se kladite imate svoj osjećaj o ishodu. Prvo izaberite par baziran na vašem predviđanju o ishodu, zatim provjerite kvote. Ovako se kladi većina kladioničara. Ovakva vrsta kladioničara uglavnom unaprijed, prije nego što provjere kvote znaju na šta će se kladiti. „Predviđanje unaprijed“ predstavlja neki osjećaj za određeni događaj prije nego što provjerite kvote, tabele, sastave, statistike…

Analizirajte događaj

Nakon što se odlučite za klađenje, upoznajte se sa pravilima klađenja, i ostalim procedurama, vrijeme je da se bacite na posao. Trebate odabrati događaj, razmislti o kvotama, prikupiti informacije o timovima itd.

Kvote

Ne rasipajte previše vremena i energije proučavajući kvote, samo zabilježite događaje za koje osjećate da ih želite odigrati. Pažnju kvotama pridajite kasnije kada dođe u pitanje visina uloga i izabir koeficijenata na kojima se može zaraditi.

I zapamtite: nikada ne odlučujte šta da igrate samo na osnovu pregleda kvota!

Još par kratkih savjeta

Disciplina je ključna. Ostanite uvijek smireni i nakonk gubitka i nakon dobitka.

Nikada ne stavljajte isti par na više listića.

Ne postoje sigurni poarovi i sigurne opklade. Svaki ishod je moguć.

Vjerujte u sebe i svoje parove. Ogradite se od vanjskih uticaja.

Izbjegavajte klađenje odmah na početku sezone. Pričekajte bar prvih pet utakmica da se ekipe zagriju za predstojeću sezonu.

Nemojte igrati na klubove i lige, a da ne spominjemo sportove, o kojima ništa ne znate, ili znate vrlo malo.

Ne kladite se na lokalne derbije. Lokalni derbiji nose sa sobom posebne motive i emocije.

Veliki klubovi obično ne igraju za kupove, već te utakmice koriste za odmaranje glavnih igrača i razigravanje druge postave.

Utakmice između prvoligaških klubova i klubova iz nižih liga ne prođu uvjek očekivano. Klubovi iz nižih liga u takvim susretima počnu igrati na puno višem nivou, a i prvoligaši znaju podcjeniti te klubove.

Translate »