POSLE UVOĐENjA RATNOG STANjA U IZRAELU: Neizvesnost oko EP u vaterpolu!

Grad Netanja u Izraelu bi trebalo od 3. do 16. januara da bude domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu u muškoj i ženskoj konkurenciji. Poslednji tragični događaji u ovoj zemlji zaustavili su, razumljivo, sve sportske aktivnosti. Traže se rešenja za odlaganje utakmice, promene domaćinstava ali oko organizacije EP nema nikakvih novina.

Jedan od visokih funkcionera Evropskih vodenih sportova (to je novi naziv organizacije koja se ranije zvala LEN), Josip Varvodić je kratko rekao da se prate događanja i da ostaje nada da će sve uskoro biti dobro.

Miloš Bradić, vaterpolo trener je od 2016. u Izraelu. Napravio je pravi bum osvajanjem šest duplih kruna i uspešnim angažovanjem u stručnom radu juniorskih i seniorskih reprezentacija.

– Zaustavljene su sve aktivnosti. Sukobi su ovde, koliko god čudno zvučalo, uobičajena pojava ali nikada pre nisu bili ovako provocirani, sa ovakvim intenzitetom. I sada to traje. Iskustva su takva da to uglavnom traje oko 20 dana, do četiri nedelje.

Čini se, međutim, da čitajući portale, ovaj sukob dobija razmere kakve nije imao i pitanje je kada će se sve završiti. Do 3. januara je još 80 dana, ali Evropu mora da razmisli koji je to poslednji rok kada će neka odluka morati da se donese. Ukoliko problem bezbednosti učesnika i dalje bude akutan, mora se odlučiti da li se prvenstvo otkazuje ili odlaže. Ako se otkazuje, postavlja se pitanje kako rešiti problem učesnika Igara u Parizu s obzirom na to da je jedno mesto rezervisano za učesnika EP (Mađarska i Grčka su obezbedili vize, kao i domaćin Francuska). Ako se odlaže, tada je pitanje da li uopšte postoji termin do održavanja igara u Parizu budući da je Svetsko prvenstvo u Dohi u februaru 2024, a tu su i nacionalna i evropska klupska takmičenja. I, na kraju, ako EA razmišlja o promeni domaćina, ko sada može da prihvati „vrući krompir” i da organizuje dvonedeljno takmičenje za po 16 muških i ženskih reprezentacija.

– Jedini faktor je vreme, koliko će ovo da traje, koliko Evropa može da čeka. Znam samo da Izrael ne želi da se odrekne organizacije takmičenja u koje je dosta uloženo u svakom pogledu. Sada im je, međutim, najvažnije da u ovom krvavom sukobu pobede – zaključio je Miloš Bradić.

Ostavite komentar

Translate »