Savjeti

Profesionalno klađenje je vrlo ozbiljan posao koji od vas zahtjeva i vaš novac i vaše vrijeme. To vrijeme potrebno vam je za proučavanje ponude, analizu svih događaja vezanih uz vašu buduću opkladu, informisanje i konsultacije sa drugim igračima, vođenje statistika i izrada strategije klađenja i ulaganja novca.

Biranje parova iz ponude

Događaje iz ponude treba birati vješto i oprezno. Postoji mnogo ljudi koji o sportu i određenom događaju znaju puno više od prosječnog kladioničara, ali oni sami nisu naročito uspješni igrači. Razlog tome je samodokazivanje i izazov predviđanja najatraktivnijih događaja koji su, u pravilu i najteži za klađenje. Za njih su derbiji i jake, odlučujuće utakmice crvena krpa koja izaziva i hrani njihov ego. Slavni, razvikani, poznati klubovi, bez obzira na njihovu trenutnu snagu, jake kao i egzotične lige, svjetska prvenstva, liga prvaka, kupovi i sl. djelotvorno privlače igrače mada su opklade na te utakmice realno veći rizik od ostale ponude.

Igrači redovno padaju i na rutinskim utakmicama za koje „svi znaju“ kako će završiti. Statistika pokazuje da se na takvim (sigurnim) utakmicama najčešće i gubi. Osim toga, klađenje nije za navijače, uvijek budite realni i objektivni. Ne favorizirajte simpatične momčadi, ne podcjenjujte one druge. Ne zaboravite da se većina uspješnih igrača nikad ne kladi na utakmice vlastitog kluba.

Ljubav, odbojnost, mržnju i strast ostavite za drugu priliku – u kladionici uspješan igrač koristi samo svoje znanje, vještinu, iskustvo i hladnu glavu.

Ulozi

Ulozi su neka vrsta plasmana (i možemo ih tretirati kao finansijsku investiciju) u kojima se do trenutka završetka utakmice (događaja) zna samo potencijalna vrijednost. Ta vrijednost ovisi o koeficijentu izabranog događaja. Ista stvar kao kad u kasinu stavite žeton na neki broj. Dok se okreće kotač ruleta, taj novac ne pripada nikome. Naviknite se da tako gledate na klađenje.

Novac
Uvijek ulažite samo onoliko koliko ste spremni izgubiti.

Budite iskreni prema sebi i vodite računa o vlastitom finansijskom stanju. Pravilna raspodjela finansijskih sredstava najbitniji je dio samog klađenja. Ono što zaradite je vaše i ne odnosite se prema tom novcu – kako došlo, tako prošlo – još jedna od čestih grešaka kod neprofesionalnih igrača.

Vodite statistiku uloga, dobitaka i gubitaka – to je jedini način da kontrolišete svoj novac.

Ne mijenjajte strategiju nakon gubitka – „samo da se vratim“ igra upropastila je mnoge igrače.

Nikad se nemojte kladiti posuđenim novcem niti novcem koji vam je potreban za stvari važnije od klađenja, jer uvijek trebate imati na umu da možete izgubiti sav novac.
Stalnim klađenjem na favorite dobivate malo, oni statistički dobivaju rjeđe nego to ponuda prikazuje!

Dobitak
Poštujte svoj novac.

Ako dnevno uložite 5€ i prosječno zaradite 5€ – računajući da ste se kladili 25 dana mjesečno – dobitak iznosi 125 €, odnosno 1.500 € godišnje – to, priznat ćete, svakako nije mali novac.

Samokontrola
Tanka je linija između klađenja i kocke.

Odredili ste ciljnu zaradu od 1000€ i fond od 300€. Kad zaradite 1000€ imate profit od 700€ i zatvarate krug. Pravilo zarade vam nalaže da izvučete profit i krećete ispočetka sa 300€.

Razlika između profesionalnog kladioničara i kockara:

Čini se da Ijudi, iz neobjašnjivog razloga, žele izgubiti novac koji su dobili. Kockar ne staje i ne kaže: „OK, sad sam zadovoljan“. Ne, on pomiče granicu dalje, sve dok ne počne gubiti. Sad pokušava povratiti one što je „izgubio“ Umjesto uzimanja profita, pomiče limit, i iznenada će se naći bez 400 €. Još uvijek ima 300 € dobitka, ali smatra da je izgubljeno 400 € – iako je u stvarnom „plusu“ 300 €, i zato nastavlja sa klađenjem, koje u pravilu završi s velikim „minusom“.

Ovo je tipični destruktivni princip s kojim se možete nositi samokontrolom.

Kada dobije nekoliko puta za redom, neiskusan igrač počinje povisivati ulog odmah i bez razmišljanja. Na taj se način može lako zaraditi, ali je daleko lakše izgubiti dobiveno. Dakako, treba iskoristiti tu magičnu privlačnost pobjedničke serije, ali imajte na umu slijedeće: samokontrola i oprez nije oznaka strašljivca – poštujte svoj novac.

U gubitničkoj seriji, ne podliježite iskušenju da počnete sa iracionalnim potezima (dramatično podizanje uloga, promjena strategije, klađenje na veći broj utakmica, itd.) Ako je vaša strategija djelovala prije, djelovati će opet, ključ je u disciplini i strpljenju. Ponekad ćete ući u lošu seriju, i to je vrijeme kad ćete pokazati koliko ste disciplinirani. Najbolji savjet je da se sedmicu – dvije odmaknete od klađenja, radite nešto što vam pruža zadovoljstvo i vratite se kasnije. Ne zaboravite prebaciti karticu u onaj stari telefon bez wap-a, ili ga isklučite u tom periodu odmora. Isto se odnosi i na teletekst; zaboravite ga!

Navika ili profesija?
Ne kladite se samo da bi se kladili.

Čekajte pravu ponudu, prihvatljive parove, ne kladite se na sportove i lige koje ne poznajete ili ih ne poznajete dovoljno. Ne forsirajte! Jedna od značajki neuspješnih igrača je hrpa listića, hrpa parova i klađenje svaki dan, najčešće i više puta dnevno (od jutra pa do navečer – „popravni“ listići).

Nikoga nećete impresionirati brojem listića u vašim džepovima ni „davljenjem“ okoline sa „Iošom (sportskom) srećom“ i „namještenim“ rezultatima.

Ako vam se čini da ništa ne možete pogoditi – napravite stanku. Igrajte onda kada vam to čini zadovoljstvo. Kada nestane motivacije, izgubite strpljenje i interes, a na kraju i vaš novac. Ako osjetite da je cijela stvar postala dosadna i da se više ne zabavljate, tada je vrijeme da se malo odmorite od klađenja.

Favoriti ili rizik?

Rizik nije ni gubitak novca, kao ni strah od gubitka. Upravljanje rizikom je predviđanje mogućnosti gubitka i isplativosti takvog ulaganja. Rizik je konstanta svakog poslovanja, pa tako i klađenja. Može se dogoditi da promašite četiri – pet puta za redom, a da ste bili na pravom putu i izabrali povoljnu opkladu. Ne zaboravite i ono što se ne može mjeriti ni simulirati nikakvom analizom – to se zove SREĆA.

Kladiti se na utakmicu izrazitog favorita – što za većinu igrača znači da je koeficijent nizak – posve je nepotrebno iz jednostavnog razloga – mogućnost gubitka daleko je veća od povećanja zarade tim koeficijentom. Usto, koeficijenti (tečajevi, kvote) često nisu jednaki pravom odnosu snaga.

Vaš favorit uvijek mora biti klub ili događaj kojeg vi procijenite kao takvog – na temelju analiza, vlastitih saznanja, stečenog iskustva i povoljnog koeficijenta – jedinog koji opravdava opkladu.

Vjerujte samo sebi
Saslušajte svakoga, ali na kraju, odlučite sami.

Najlakše se, figurativno rečeno, kladiti tuđim novcem. Često susrećete „vrhunske“ igrače – „majstore“ prognoze koji dobivaju pouzdane „insiderske“ informacije tzv. „dojave“ i znaju 70% ishoda unaprijed – a zajednička im je samo jedna stvar – hronično prazni džepovi.

Znao sam!

Nastavak ove izjave obično je „koja sam ja budala“. Sjetite se koliko puta ste u glavi imali osjećaj da će ishod neke utakmice biti upravo takav kakav se i dogodio, ali zbog straha, nedostatka samopouzdanja ili utjecaja drugih promijenili ste svoj izbor.

Intuicija je čudna i veoma zanimljiva stvar.

Pristup klađenju

Klađenju pristupite kao nizu ulaganja sa promjenjivim stupnjem rizika. Rizik je – kao što smo naveli – procjena mogućnosti gubitka. Da bi se mogli ozbiljnije baviti klađenjem morate imati izdvojenu određenu količinu novca (startni fond ili tzv. banku), kojoj je jedina namjena – klađenje. Odredite cilj klađenja – odnosno onu sumu novaca – dobitak – nakon kojeg je zatvoren jedan ulagački ciklus (npr. početni fond od 1.000 € – planirani profit 1.000€: ciljni fond 2.000€ – kraj ciklusa).

Važno: kad definirate svoj startni fond odnosno banku morate biti svjesni odluke da to više nije vaš novac. To je vaše osnovno sredstvo za rad. Ako ga izgubite ostajete bez posla – nema klađenja (barem dok ne skupite novi startni fond) ! Slično kao s dionicama. Uložite novac i zaboravite na njega, kao da ga nikada nije ni bilo.

Evidencija

Klađenje zahtijeva vođenje evidencije o svakom tipu i svakom uloženom centu. Evidencija će vam pomoći da nakon nekog vremena spoznate koji vam tip klađenja najviše odgovara, koji sportovi, koje lige, tj. one što vam donosi novac.

Analizirajte sva klađenja (dobitna i gubitna) i zabilježi svaki razlog koji je mogao biti uzrok pogrešnom predviđanju.

Učite iz vlastitih grešaka.

Jednako je važno učiti iz vaših vlastitih grešaka, kao i iz tuđih grešaka i/ili uspjeha i načina i strategija klađenja.

Sa stalnim uvidom u isplativost klađenja, igrač će usavršavati znanja o klađenju i određivanju sistema klađenja. Vrijedi princip: čim su bilješke preciznije i iscrpnije – pružaju kvalitetniju informaciju za buduće odluke.

Način kladenja

Pitanje svih pitanja na koje ne postoji pravi odgovor. Napisano je bezbroj tekstova sa različitim pristupom ovoj problematici. Autore ovih tekstova možemo podijeliti na pristalice singlova, odnosno klađenja na samo jednu utakmicu, klađenja na određeni koeficijent (dvije, tri utakmice – npr. kvota 2,00), sistemskog klađenja i pristalice klađenja na listiće na kojima ima više utakmica. Svi oni imaju razumne argumente za svoje stavove.

Pristalice singla ističu da je kod singla najveća vjerovatnost za dobitak. To je naravno tačno i ovo je ujedno i najjači argument za klađenje na samo jedan meč. Koliko je singl opasan po kladionice pokazuje činjenica da su kladionice relativno kasno uvele klađenje na singl događaje. Prvo su dozvolili utakmice preko određene kvote, pa samo na utakmice pojedinih liga i konačno na sve utakmice s liste. Internet kladionicama koje imaju preko 300.000 igraca i velike kladionice koji ima godišnji promet od preko 3 – 4 milijarde eura to nije neki problem.

Ni velikim lancima kladionica takođe ne predstavlja problem klađenje na singl utakmice. Kod kladionica koje raspolažu sa malim rezervama novca, malim brojem uplatnih mjesta, pa samim tim i malim brojem opklada, singl je veoma rizičan. Takve kladionice ili ne dozvoljavaju singl ili ga veoma ograničavaju. Osim toga česti su slučajevi blokiranja i skidanja utakmica sa lista. Zabluda je da za singl treba dosta novca. To nije tačno, Vi se možete kladiti i u male iznose, a to da Ii Vam je eventualni dobitak dovoljan drugo je pitanje. Zapamtite samo jednu stvar, da kladionice žive od vaše pohlepe. Klađenje je mukotrpan i naporan posao kao i svi drugi, i kao u svakom poslu strpljenje je veoma bitno. Kada se pomirite sa činjenicom da se ne možete obogatiti preko noći, ili što bi mi u ST-u voljeli reći „preko listić“, onda možete početi sa klađenjem.

Samo strpljivi i disciplinirani igrači godinu završavaju u plusu.

Kod igrača koji igraju više utakmica istovremeno, dobitni listići su rijetki. Ima ih, naravno, ali u daleko manjoj mjeri nego kod igrača koji igraju singlove. Na zbirnim (combo) listićima vjerovatnost za dobitak je manja u odnosu na singl, često i po nekoliko desetaka puta. Ali iz tog razloga i dobitak je daleko veći. Kod igrača koji prakticiraju ovaj način klađenja ima onih koji igraju obične listiće i onih koji igraju sisteme.

Kod sistemskog klađenja, generalno gledajući, vjerovatnost za dobitak je veća, u odnosu na klasično klađenje, ali je dobitak proporcionalno manji. Ukoliko iste događaje odigrate u nekom sistemu i zajedno, kvota na običnom listiću će biti veća u odnosu na kvotu sa sistemom. Manjom kvotom (zaradom) vi plaćate veću vjerovatnost dobitka.

Kombinacija sistema i singlova dugoročno gledano je najbolji način za klađenje. Zakon vjerovatnosti je uvijek protiv igrača, pa treba naći načina da ga što je više moguće „okrenemo u našu korist“. Kod sistema i singlova to je moguće postići, bilo branjenjem bilo kombiniranjem, ali treba zapamtiti jednu stvar – morate misliti dugoročno.

Bez dugoročnog razmišljanja i planiranja neće biti ni dobitka.

Količinom uplaćenog novca vi smanjujete rizik stavljanja više parova na listić. Pet parova sa koeficijentom 10 i uplaćenih 10€, ekvivalentno je uplati od 50€ na dva para sa koeficijentom 2.

Ista se stvar odnosi i na stavljanje fikseva na sistemske listiće, gdje malo većom uplatom eliminirate strah od padanja sistema zbog nekog marginalnog koeficijenta.

Translate »