SP U RUKOMETU: Rukometaši Srbije favoriti protiv Alžira! (RTS 2, 20.30)

Rukometna reprezentacija Srbije prvi meč na Svetskom prvenstvu 2023. godine igra protiv selekcije Alžira u Katovicama u okviru Grupe E. Utakmica je na programu od 20.30 uz direktan prenos na Drugom programu RTS-a.

Prvi meč na turniru je od velike važnosti, što zbog uigravanja ekipe za dalji tok takmičenja, što zbog samopouzdanja, ali i korigovanja eventualnih grešaka u narednim utakmicama.

Protivnik Srbije u prvom kolu preliminarne faze Svetskog prvenstva je Alžir, reprezentacija koju selektor „orlova“ Toni Đirona odlično poznaje, jer je kao selektor Tunisa imao prilike da se nadigrava sa Alžircima.

Kada je reč o španskom stručnjaku, Đirona protiv Alžira ima pozitivan skor – dve pobede i jedan remi.

Do sada Srbija je samo jednom igrala protiv Alžira, tačno pre 12 godina na Svetskom prvenstvu održanom u Švedskoj, utakmica je završena trijumfom „orlova“.

Rukometna reprezentacija Alžira nedavno je bila u vrhu Afrike, ali i respektabilan tim u svetskim okvirima. Primera radi, 2014. godine osvojili su kontinentalno prvenstvo.

Nakon toga rezultati ove selekcije su u padu. Alžir nije uspeo da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo 2017. i na naredno 2019. godine.

Međutim, donekle su se oporavili poslednjih godina. Posle šest godina pauze, učestvovali su na Svetskom prvenstvu 2021. u Egiptu, gde su trijumfovali u samo jednom meču, protiv Maroka i završili na 22. mestu od ukupno 32 reprezentacije sveta.

Na poslednjem šampionatu Afrike u rukometu 2022. godine, Alžir je zauzeo peto mesto, što im je obezbedilo plasman na Svetsko prvenstvo 2023. godine.

Gerbi – pokretač reprezentacije Alžira

Zvezda tima nesumnjivo je selektor Gerbi. Nakon što je Francuz Alen Porte otišao sa mesta šefa stručnog štaba 2021. godine, glavni trener Alžira u martu 2022. godine postao je Rabah Gerbi.

Nekadašnji reprezentativac Alžira, Gerbi, trenirao je juniorsku reprezentaciju zemlje, ali i nekolicinu klubova, uglavnom sa područja Azije i Afrike.

Pre početka turnira selektor Alžira je nerado pominjao ciljeve na turniru i konstatovao je u više navrata da je uspeh što će selekcija koju predvodi biti na smotri najboljih selekcija sveta.

„Glavna stvar je da ćemo se pojaviti u Poljskoj i Švedskoj kako bismo odali počast nacionalnim bojama i državnim simbolima“, istakao je Gerbi.

Reprezentacija Alžira sastavljena je od iskusnih i mladih igrača. Pojedince poput golmana Gedbana, koji nastupa kao i Lazar Kukić u Dinamu iz Bukurešta, desnog beka Abdija iz Tuluza ili Kourija, „orlovi“ dobro poznaju.

S tim u vezi otprilike znaju njihove domete i mogućnosti na terenu.

Pre početka utakmice, Srbija slovi za favorita u odnosu na protivnika sa severa Afrike.

Ovaj meč za „orlove“ može biti dobra uvertira za sledeći u kojem se sastaju sa Nemačkom, premda na terenu moraju pokazati da su bolji od oponenata iz Alžira.

Ostavite komentar

Translate »