TREĆE KOLO FUDBALSKE LIGE ŠAMPIONA: Zvezda na važnom ispitu u Nemačkoj!

Duel našeg prvaka i RB Lajpciga (20.45 časova) mogao bi da pruži odgovor na pitanje da li je Barak Bahar i dalje spreman da se fokusira samo na sport ili su dešavanja u Izraelu razbila njegovu fudbalsku koncepciju.

Jedno od glavnih pitanja pred večerašnje (20.45 časova) novo iskušenje našeg prvaka u Ligi šampiona, moglo bi da glasi: u kom pravcu će se odvijati Zvezdina igra protiv ekipe koja je ne samo u nemačkim već i evropskim okvirima izrasla u ozbiljan sportski gigant. Malo je verovatno da RB Lajpcig, bez obzira na ogromne milione koji se svake godine iznova vrte oko njegovog tima, može lako da izađe na kraj sa srpskim prvakom.  Činjenica je da naše fudbalere upravo posebno inspirišu ovakvi mečevi. Jasno je bar kada je reč o našem timu da u Zvezdinom stalnom i neponovljivom lutanju ka savršenoj igri uvek ostanu neke mrlje. Ali, zato služe prekretnice u sportu koje su veoma značajne, pa se svi s pravom pitaju: da li je to baš ovaj trenutak?

Barak Bahar juče samo što nije pustio suze. Jasno je rukovodiocima Crvene zvezde da je ovo vrlo težak trenutak za sve u klubu i da je pitanje koliko će izraelski stručnjak biti u stanju da vodi klub na željenom putu. Umesto o fudbalu Bahar je konferenciju počeo o nefudbalskim stvarima o ratu u Izraelu. Što može da ostavi nesagledive posledice na naše igrače. On je uvodni deo konferencije iskoristio u želji da svetu pošalje poruku mira:

– Juče sam govorio sa jednim dečakom koji ima devet godina i strastveni je navijač Barselone. Hamas mu je 7. oktobra ubio roditelje a on i sestra su nekako uspeli da se sakriju od terora. Ćutali su i skrivali se punih 14 sati. Ovo je samo jedan od stotine slučajeva koji su se dogodili tog dana. Fudbal spaja ljude, on stvara mir i poštovanje među ljidima. Pitam se gde je poštovanje prema tih 1.400 nastradalih ,nedužnih ljudi. Danas čitave porodice u Izraelu pate. Ubijeno je preko stotinu dece. Kako čovek postavljam sebi pitanje a i drugima: kako ignorisati ovu situaciju? Da li je sve u novcu? Mi sedimo ovde u Nemačkoj, vidimo da ovdašnji savez i klubovi biraju da stanu na stranu pravde. Moja zemlja krvari, moja žena i deca su u toku noći morali da trče u skloništa da se zaštite. Mnogo ljudi u mojoj zemlji su slomljeni, ali svet mora da zna, da niko ne može lako da slomi izraelski duh, rekao je trener Zvezde u uvodnom izlaganju.

Zatim su se akteri jučerašnje konferencije okrenuli sportskim temama – večerašnjem dvoboju, koji je za Crvenu zvezdu veoma važan. Upitan da li u ovakvoj situaciji može da se fokusira na fudbal i ono što njegovu ekipu očekuje na teškom gostovanju, Bahar je bez dvoumljenja rekao:

– Naravno, sada se u punom kapacitetu okrećem obavezama koje čekaju Crvenu zvezdu. Dobro znam da sam odgovoran prema klubu, navijačima, i moj stručni štab je fokusiran na ovu utakmicu. Nismo se štedeli prethodnih dana, puno smo radili na pripremi ove utakmice. Ne brinite, bićemo spremni za važan ispit ovde u Nemačkoj, obećao je Bahar.

Uopšteno gledano u Zvezdinoj igri, posebno u odbrani bilo je dosta problema prethodnih nedelja. Otuda i ne čudi što stalno lebdi u vazduhu pitanje: da li je Zvezda u stanju da protiv veoma jakog protivnika prevaziće sve te slabosti?

– Istina je da smo primili dosta jeftinih golova. Naravvno, ovaj meč je prilika da unapredimo i taj segment igre. Međutim, treba biti realan, neće biti uopšte lako protiv ekipe koja ima jak napad. Učinićemo sve da se od starta dobro organizujemo, da ponovimo dobre igre kojih je do sada bilo, posebno u Evropi, naglašava trener koji je očigledno još uvek pod ogromnim stresom.

U prethodne dve utamice u najjačem evropskom takmičenju Zvezda je dobro igrala, posebno u prvom poluvremenu. Gde vidite rešenje da se popravi igra u drugom delu meča, gde je odbrana pala na ispitu?

– Tačno je da smo dobro igrali i protiv Sitija i Jang bojsa, ali smo i lako primali golove. Želeli bi naravno da zadržimo taj dobar početak ali da ne primamo lake golove. Tu negde i leži fiormula uspeha.

Šta je po Vama recept za večerašnji duel u Lajpcigu?

– Moj recept je da uvek želim da moja ekipa pobeđuje. Pokušaćemo da se suprostavimo Lajpcigu najbolje što znamo i umemo. Znamo da je to odlična ekipa koja je lako savladala Jang bojs u gostima a vodila žestoku borbu sa prvakom Evrope. Bitno je da ne odstupimo od naše fudbalske filozofije. Zvezda se neće braniti, igraćemo najbolje što znamo i umemo, obećao je on.

Posle nekoliko slabijih izdanja postavlja se pitanje: da li trener ima neke nedoumice oko sastava?

– Ne bih da otkrivam našu taktiku.Ono što me posebno raduje jeste činjenica da su  svi igrači zdravi i da postoji zdrava konkurencija u ekipi.

Posle dobrih igara mladi Mijatović i Nedeljković će po svemu sudeći naći svoje mesto u protokolu. Tako nešto potvrdio je i sam trener našeg prvaka.

– Jovan Mijatović i Kosta Nedeljković će biti uz prvi tim. Činjenica je da su dosta napredovali a klub je veoma zadovoljan njihovim izdanjem, stav je Baraka Bahara.

Sada treba koncipirati odbrambeni bedem ispred Glazera. Bahar se olako odrekao visokog Milunovića, koji je ostao u Beogradu, pa ostaje velika dilema hoće li utakmicu početi sa Đigom koji je čini se najslabija karika u odbrani. Takođe ostaje i pitanje da li će Kanga koji se polako nameće zauzeti mesto Stameniću ili će obojica zaigrati u tandemu. To bi značilo da će Korejac Hvang utakmicu početi sa klupe. A ukoliko se odluči za nešto ofanzivniju varijantu, Bahar bi večerašnji ispit u Ligi šampiona mogao da počne i sa mladim Mijatovićem. Pa šta bude!

Dragović: Želimo pobedu

Dok je još nosio dres Bajera iz Leverkuzena Aleksandar Dragović je imao priliku da igra protiv večerašnjeg rivala.

– Sa Leverkuzenom sam ovde igrao dva ili tri puta. Uvek smo gubili a kod kuće smo bili daleko uspešniji.  Znamo da nas ne oečkuje ni malo lak posao, ali, daćemo sve od sebe da obradujemo naše navijače i da posle ovog duela budu ponosni na nas. Analizirali smo protivnika, znamo šta su njihove mane. Moramo da popravimo igru u odbrani. Istina je da smo primili previše jeftinih golova. Ispred nas je odličan tim koji posebno dobro igra kod kuće, zaključio je kapiten Crvene zvezde.

Ostavite komentar

Translate »